La cala del Turc

Turisme intel·lectual de sol i platja

4.9.06

La història en historietes


Davor m'envia a Slate perquè m'enganxi a la publicació, per entregues, de l'adaptació gràfica de l'informe oficial de l'11-S (The 9/11 Report: A Graphic Adaptation). I m'hi he enganxat, ja ho crec. L'adaptació parteix de la feina feta per la Comissió de l'11-S. Convocada pel Congrés nord-americà gràcies a la pressió dels familiars de les víctimes, la Comissió va publicar, el juliol de 2004, un informe final que es va convertir en un veritable aconteixement editorial tot i la seva extensió i complexitat. A partir d'aquí, els creadors Sid Jacobson i Ernie Colón van adaptar el totxo en qüestió al llenguatge del còmic, en una obra que el magazine electrònic ens ofereix a tastos diaris.

És interessant apuntar que l'adaptació gràfica ha estat considerada per alguns com una banalització d'un aconteixement tràgic. Els "whooom!!" o "vraam!!" per denotar el brogit dels avions-missil o la recreació a tot color dels cossos destrossats de les víctimes (no mostrats per la televisió) potser resulten dolorosos per als qui van perdre algun ésser estimat en aquella tràgica jornada, però si no pertanyem a aquest grup o no tenim cap prejudici en contra del llenguatge del còmic, haurem de convenir que la historieta pot ser un instrument de primer ordre per oferir un relat coherent a partir d'una sèrie de fets documentats —això és el que és la Història, ¿no?. L'esforç de Jacobson i Colón és en aquest sentit encomiable. Almenys a mi m'està servint per entendre perquè es podria haver evitat l'11-S (manca de comunicació entre les diverses agències federals, lectura negligent d'alguns signes preocupants, ineficàcia dels protocols d'emergència, etc.), i a la vegada perquè és tan fàcil arribar a aquesta conclusió un cop consumada la tragèdia. I és que el desenllaç de la història sol donar sentit a fragments fins aleshores dispersos: fins que el marit cornut no descobreix l'adulteri, és incapaç d'entendre perquè la seva dona s'ha apuntat a un curs nocturn de shiatsu o ha canviat de perfum. Fer veròniques quan el toro ha passat de llarg és molt fàcil, i el mèrit de Jacobson i Colón consisteix precisament a oferir-nos un relat versemblant dels fets sense lliurar-se a especulacions fàcils, subordinant tots els efectes gràfics i literaris a una exposició al més objectiva possible dels fets.

Així doncs, feu-vos un favor: convertiu-vos a molt baix preu en veritables especialistes en l'11-S capaços de rebatre amb coneixement de causa les parides conspiranoiques amb què aquests dies d'aniversari us assaltaran els amics progres. A disposar.

Etiquetes de comentaris: